Tornar

Viatges

Sud de França : El Rosselló

A poc més de 30 minuts des de Girona i 20 minuts des de Figueres, el TGV ens porta a la ciutat de Perpinyà, un bon lloc d’inici de diferents escapades amb un component clar: la cultura i la gastronomia. Si a tot això hi afegim l’alt nivell d’establiments hotelers, tindrem totes les claus per tal de realitzar una escapada de nivell a la Catalunya Nord.

Un llegat històric de primer ordre

Una de les parades obligades per començar a fer un tast cultural és visitar la Fortalesa de Salses. Salses representa els límits d’on es parla el català i aquesta espectacular fortalesa, molt ben conservada i constantment reformada, va representar la necessitat de defensar-se de les invasions, de barrar el pas des del Rosselló a França. Després de 3 setges que va patir la ciutat de Salses en el transcurs de la Guerra dels 30 Anys, es va rendir i finalment va ser conquerida pels francesos. Aquesta dominació es va ratificar pel Tractat dels Pirineus al 1659, que va separar definitivament Catalunya: la Catalunya del Sud i la del Nord, ara denominada Pirineus Orientals. Aquesta espectacular fortalesa, que fa feliç als més petits i que impressiona a tothom, és visitada per més de 80.000 persones l’any i és membre dels Monuments Nacionals Francesos. Si la Fortalesa de Salses és un gran castell de defensa, Vilafranca del Conflent representa tot un poble emmurallat, espectacular i molt ben conservat, que va servir de defensa pels invasors i que és Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. Aquesta ciutat medieval del Segle XI, i fortificada per Vauban al Segle XII, està just al cor de la regió dels Pirineus Orientals i a peus del Canigó. Per tant és una gran base d’operacions per a tothom que vulgui fer excursions al Massís del Canigó, i per les seves característiques fa que la seva visita sigui totalment obligatòria. Està classificat com un dels pobles més bonics de França. Entre els carrerons a l’interior de les fortificacions s’ha desenvolupat una activitat artesanal i comercial molt pintoresca i paga la pena descobrir-les. A més, Vilafranca del Conflent disposa de bons restaurants d‘on destaca La Senyera, del xef Julien Blaya, amb alta qualitat i grans elaboracions i a molt bon preu.

La tradició enoturística del Rosselló

Diferents paisatges, amb molts contrastos, ens van acompanyant al llarg de la nostra escapada, amb el Canigó sempre com a referent i amb pobles, 13 a tota la regió, amb la classificació de “Poble més Bonic de França”.Un dels paisatges que més predominen a tota la zona són les vinyes. Trobarem quilòmetres i quilòmetres de vinyes amb més de 30 denominacions diferents i més de 60 “Vins du Terroir”, de la terra. Una de les bodegues recomanades la trobem a Rivesaltes al Domaine de Rombeau, i està especialitzat en l’elaboració de l’extraordinari Muscat de Noël, un vi dolç, molt apropiat pels aperitius i sobretot per acompanyar un dels productes gastronòmics de la zona, el foie. És indispensable visitar les caves de la casa Byrrh, fundades el 1886 i instal·lades a Thuir el 1892, aquestes caves van ser qualificades com a ‘’Site Remarquable du Gout’’ (lloc notable del sabor) el 1994. El seu ‘’hall’’ d’expedició és l’andana d’una estació creada pels tallers de Gustave Eiffel. Es tracta d’una autèntica ‘’catedral’’ dels aperitius, en la qual, a més de descobrir l’art d’elaborar i aromatitzar els vins amb plantes, es poden admirar les seves 800 grandioses barriques, entre elles la ubà de roure més gran del món, capaç de contenir 1 milió de litres.

La gastronomia: un dels punts forts del Rosselló

Malgrat la proximitat amb la frontera (bé, la frontera ja no existeix!) no podem obviar que ens trobem a França, un dels grans paradisos de la gastronomia mundial i que el Rosselló no pot ser menys. A menys de 15 minuts en cotxe des de Perpinyà, arribem a la localitat de Lecaute, poble que s’ha fet famós per la seva gran quantitat de “xiringuitos” on podrem tastar extraordinàries ostres. Sorprèn l’alta qualitat d’aquest apreciat marisc i sobretot, el seu preu. Un bon lloc per menjar i també comprar és a Au Cul d’Orsin.Sense sortir de Lecaute és molt recomanat, si el pressupost ho permet, dinar o sopar al magnífic Restaurant Klim & Ko del xef Alexandre Klimenko, que lluita per aconseguir la seva primera estrella Michelin i que es troba en un paratge únic, a tocar del mar, en unes instal·lacions modernes i unes vistes espectaculars, al costat del far. Preu mig 70€. Recórrer la costa, que ens evoca als paisatges de l’Alt Empordà, ens porta a Port-Vendres on recomanem molt especialment una vinagreria artesanal, La Guinelle, on la seva propietària Natalie Herre ens explicarà la forma der fer un vinagre artesanal i sobretot natural. A la petita botiga podrem tastar i també comprar diferents especialitats del vinagre que ven. A Banyuls, una població costera molt agradable, ens trobem amb un temple gastronòmic, Le Fanal, dirigit pel xef Pascal Borrell, que ha estat distingit amb 1 estrella Michelin i finalista dels prestigiosos premis “Bocuse d’Or”. Una parada obligada per tastar l’excel·lent soufflé trufat o el clàssic, i que el xef el borda, llebre a la Royale, dins un menú degustació a un correcte preu de 50€.

Allotjaments únics

El Rosselló té una tradició termalmolt important. La qualitat de les seves aigües sulfuroses fa que un dels punts forts d’aquesta regió sigui el benestar i una de les estacions termals amb més qualitat, tant a nivell d’allotjament com gastronomia, és Le Grand Hotel de Molig les Bains. Amb unes instal·lacions idònies per prendre un bany, ja sigui de fang o d’aigües sulfuroses, i una alta gastronomia amb una qualitat que impressiona, fa que sigui un establiment molt recomanat a l’hora de desconnectar, envoltat de muntanyes , boscos i rius. A França també és molt habitual un tipus d’allotjament que no em canso de recomanar, com és les Chambres d’Hôtes. Són un tipus d’allotjament amb un màxim de 9 habitacions, on el contacte directe amb els propietaris, la qualitat de les seves instal·lacions i moltes vegades la gastronomia que ofereixen, sigui en tots els sentits, una experiència única. A tota la regió trobarem diferents exemples, però si estem a prop de Thuir, cal destacar l’extraordinària qualitat de Casa 9, un mas català datat del segle XV, totalment restaurat i decorat amb un extraordinari gust que sedueix a tothom. Els propietaris, un jove matrimoni format per una francesa i un xilè, amb llarga experiència en el món del turisme, fan que gaudeixis a cada moment, ja sigui xerrant a la confortable sala amb una magnífica llar de foc o als extraordinaris jardins i racons que amaga aquest mas.

Dades d’interès

Com arribar?

El TGV és el gran enllaç per arribar a Perpinyà, a 30 minuts des de Girona. El cotxe es fa obligatori per descobrir part de la regió, malgrat que les rutes del tren regional TER ens poden portar a molts racons.

On Menjar ?

Ostres a Leucate, a Cul d’Orsin, per menjar-les al restaurant o bé per emportar. Molt bon preu i qualitat excel·lent.

Restaurant Gastronòmics: Klim & Ko a Laucate  ( www.klimenko.fr ) Le Fanal a Banyuls ( www.pascal-borrell.com ) Restaurant Le Grand Hotel a Molig Les Bains ( www.grandhotelmolitg.com ) La Senyera a Vilafranca del Conflent ( www.lasenyera.fr )

On Dormir ?

Grand Hotel a Molitg Les Bains. Una extraordinària estació termal, amb bones instal·lacions i alta gastronomia. ( www.grandhotelmolitg.com ) La Casa 9- Hotel a Thuirs . Una delicada Chambre d’Hôtes, amb una extraordinària decoració i gran servei ( www.casa9hotel.fr )

Per a més informació:

www.destinationsuddefrance.com Una web informativa per adequar el viatge a les necessitats de cadascú.

Tornar