Tornar

Viatges

La Lapònia sueca: una experiència única

Una destinació exclusiva i ... econòmica!

A partir de mitjans de març és fàcil i barat volar a la Lapònia sueca. I és que la companyia Ryanair ofereix des de Girona 2 vols directes a Skelleftea, la porta d’entrada a aquesta màgica regió sueca. Potser l’obstacle per no viatjar a aquesta regió pugui ser l’econòmic, però amb aquesta opció directa (amb una durada de vol de 3 hores i mitja) , el tema econòmic no ens ha de preocupar. I a més, un cop a la destinació la vida és pràcticament igual de barata (o de cara segons es miri!) que a Catalunya. Per tant mai un tema econòmic serà un obstacle per no viatjar a Suècia. Anem a veure què ens ofereix la Lapònia Sueca! Skelleftea, l’entrada a la Laponia sueca Skelleftea (s’ha de pronunciar "Sheleftia"), és una petita i acollidora ciutat de 30.000 habitants. Visitar la magnífica església de Landskyrka i el cementiri que l’acull, just al costat del riu Skellefte, és un bon motiu per iniciar un passeig a tocar del bosc i contemplar el pont de fusta més antic d’Europa, el Lejonstromsbron. A finals de març encara es pot tenir l’oportunitat de visitar la ciutat amb grans gruixos de neu, el riu completament glaçat i amb una temperatura al voltant dels -8ºC. Però les temperatures extremes no són cap obstacle si es va ben abrigat. Com diuen els suecs: “No hi ha mal temps. Hi ha gent mal vestida!”.

Gastronomia

Skelleftea i la resta de la regió ofereixen una gastronomia interessant, on el salmó, la truita de riu, els fumats, tant de peix com de carn, la carn de ren, excel·lent, i una gran varietat de formatges en són els protagonistes. Impressionant per preu i qualitat és el Restaurant Nordanagarden Vardshus, a Skelleftea, on podrem menjar a base d’un bufet lliure, amb diferents especialitats sueques, i ple d’un públic local, a un increïble preu de 10€! Però la ciutat també disposa d’espais per degustar l’alta gastronomia sueca i lapona com és el cas de l’extraordinari Restaurant Nygatan 57 de la xef Johanna Varnersson, on podrem provar l’excel·lent carn de ren cuita a baixa temperatura, una sorprenent truita de riu amb mantega de llagosta, el sublim caviar de Kalix o un assortiment de formatges locals, tots molt interessants, i d’on sobresurt l’extraordinari Vasterbottens. El preu mig, amb begudes incloses, se situa al voltant dels 70€ aproximadament. La gastronomia és una altra manera de conèixer un país i si el pressupost ho permet, el Nygatan 57 és parada obligada.

Experiències úniques

L’ autopista , amb un paisatge completament nevat, ens porta fins a Pitea, un centre lúdic, turístic i familiar a la costa, al nord del Mar Bàltic. Un mar completament glaçat que fa feliços als conductors de motos de neu i on és possible llogar-ne una i lliscar a tota velocitat per un mar glaçat! Però també Pitea, és un lloc ideal per embarcar-nos en una extraordinària experiència, única, com és la d’un passeig d’unes 2 hores a bord d’un trencaglaç. Sentir el cruixir del glaç pel vaixell i observar un paisatge espectacular i diferent ( imagineu-vos, tot un mar glaçat!) el converteixen en una experiència exclusiva i única. Pel preu d’aquest passeig (al voltant d’uns 50€), el trencaglaç s’atura al mig del glaçat mar Bàltic i els passatgers que ho desitgin poden prendre un bany, gràcies als vestits de neoprè que proporciona la tripulació, en un petit tros de mar que ha aparegut gràcies a l’acció del vaixell. Espectacular!

Dormir a l’ Iglootel

A pocs quilòmetres del poble d’Arvidsjaur, ens trobem amb un establiment diferent. Un igloo que és un hotel de luxe o un hotel de luxe que és un igloo. Sigui com sigui, l’Iglootel es va inaugurar l’any passat i està obert fins a finals d’abril. La raó és ben simple: el gel es desfà i l’hotel tanca fins el desembre següent. L’experiència de dormir a l’Iglootel es converteix en luxosa i en un ambient i decoració, diguem-ne, cool! La recepció amb un mostrador de gel, ens dóna la benvinguda. L’acollidor bar, on no cal utilitzar glaçons per mantenir fred el vodka, suec, Absolut, és un bon lloc per parlar, ben abrigats, amb guants i barret. No hem d’oblidar que la temperatura mitja a dins de l’Igloo és de -10ºC! No trobarem congeladors (no cal) però sí neveres per tal d’evitar que es congelin begudes com els refrescs o l’aigua! El restaurant, també molt acollidor, ens proposa un pica-pica a base de fumats, una fondue de formatge i carn de ren a la brasa. Què més es pot demanar? I finalment les habitacions! Amb una gruixuda pell de ren a terra i un calent i confortable sac de dormir tèrmic. Cal dir que aquest establiment compta amb una construcció adossada que permet, pels que no aguantin el fred extrem dormir còmodament en un llit, amb calefacció a una temperatura de 20º positius!. Uns lavabos amb dutxes incloses amb calefacció, jacuzzis d’aigua calenta, una sauna i una barbacoa exterior complementen les extraordinàries instal·lacions d’aquest hotel únic i diferent! Llevar-se al matí i, després d’una bona sauna, esmorzar en un ambient gèlid, diferent, luxós i únic té un preu que ronda al voltant dels 150€ per persona. L’experiència, s’ho val!

Compartir una jornada amb un membre de la comunitat Sami

Els Samis són la comunitat originària de Lapònia i habiten en 4 països: Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia. Els Samis conserven la seva llengua, costums i drets. Tenen el dret de disposar en exclusiva del negoci dels rens, que normalment utilitzen per a comercialitzar la seva carn i les seves pells. Tot això m’ho anava explicant Lotta Svensson Batsuoj, cap de la comunitat Sami de Batsuoj, conduint el seu Volvo 4x4 per diferents camins amb un paisatge impressionant. Estimen la seva terra, el seu negoci, el seu estil de vida, la seva cultura! Em va portar fins a casa seva i d’allà, i amb motos de neu, ens vàrem desplaçar fins a les diferents construccions típiques samis, fetes de fusta i amb un foc a terra. I en aquell ambient em va cuinar un simple però extraordinari bistec de ren acompanyat de patates i una confitura casolana. I vàrem continuar parlant... I fins i tot em va cantar alguna cançó! I això és tot. Una deliciosa i molt recomanada experiència!

Guia de butxaca

Com arribar-hi

La Companyia Ryanair té un vol directe des de Girona a Skelleftea, la porta d’entrada a la Lapònia sueca. www.ryanair.com

On allotjar-se

A Skelleftea: Stiftsgården Hotel ( www.Stiftsgarden.se ) hotel funcional i còmode amb un bon esmorzar buffet.

A la Lapònia: Iglootel ( www.iglootel.de ). Espectacular hotel-Igloo al mig de la Lapònia sueca.

On menjar

A Skelleftea:

• Nordanagarden Vardshus( www.nordanagarden.se ) situat al Parc de Nordana, en un edifici al costat del riu, ofereix un extraordinari menú buffet a 10€.

• Nigatan 57 ( www.nygatan57.se ), emblemàtic restaurant per conèixer l’alta gastronomía de la Lapònia sueca a partir de 70€.

Informació general:

Sobre Skelleftea: www.destination.skelleftera.se, pàgina web amb traducció a l’espanyol Sobre Suècia: www.visitsweden.com Un bon blog sobre Suècia en espanyol: www.suecializados.com Sobre la comunitat Sami: www.batsuoj.se Un bon blog en espanyol sobre la Lapònia sueca: www.laponiasueca.se

Tornar