Tornar

Viatges

Brusel·les i Valònia, una lliçó d'història

Tothom ha sentit parlar de Bèlgica. La seva capital és la seu de diferents institucions europees i reuneix 2 dels símbols que l’han fet més famosa com són el Manneken- Pis i l’Atomium. Però Brusel.les i la regió de Valònia representen molt més que aquests símbols. Bèlgica és gastronomia, amb un gran número de restaurants premiats en diferents guies internacionals, com la Michelin, amb les xocolateries més exclusives i les cerveses més artesanals. És art i cultura, amb museus imprescindibles com el Magritte o el Centre Belga del Còmic (no hem d’oblidar que estem a la terra de Tintin i dels Barrufets). És patrimoni històric, com és el cas de tot el barri vell de Brusel·les i sobretot amb la majestuositat de la Grand Place. I també és benestar, amb impressionants balnearis amb unes instal·lacions úniques situades a la regió de Spa (una regió que va donar nom a totes les instal·lacions i hotels termals del món!). Si a tot això sumem pobles únics com és el cas de Durbuy o paisatges espectaculars com les Ardenes, farcits d’història, tindrem el còctel perfecte per visitar aquest país.
Brusel·les

Res millor que passejar per Brusel·les per adonar-se de l’espectacular llegat històric que representa la capital de Bèlgica. Impressionen els seus edificis històrics, els seus parcs públics, la seva arquitectura monumental... Sense cap dubte estem davant, i així ho palpem, d’una ciutat reial, on molts dels episodis històrics que han passat a Europa, han transcorregut per places i carrers d’aquesta capital monumental.

Baixant en direcció el barri vell ens trobem una munió de turistes fent fotografies a una estàtua petitíssima però molt estimada per tots els bruselins. El Manneken-Pis representa la manera canalla i descarada que tots els ciutadans de Brusel.les volen ser. Però si alguna característica tenen els bruselins és la de ser bons vivants, que gaudeixen de tot el que poden i això es nota en l’ambient que a tota hora s’hi respira als carrers i a les places de la capital. Però el millor el trobem quan ens endinsem des de qualsevol carrer a la Grand Place.Tothom es queda bocabadat admirant la majestuositat de tots els edificis que l’envolten i que presideix l’ajuntament (Hôtel de Ville) que per cert pot ser visitat. La Grand Place és Patrimoni Mundial de la UNESCOi les seves cases estan identificades amb noms dels gremis queles van representar en el passat. Tota una lliçó d’història! Passejant ens trobem amb una altra joia de Brusel·les com són les Galeries Reials de Saint- Hubert. Van ser les primeres d’Europa construïdes com una passarel·la urbana coberta amb una cristallera i guarnida amb columnes , on els baixos trobem botigues d’alta qualitat. L’ambient és fantàstic i fa goig passejar- hi no només observant les botigues sinó també mirant el sostre on els raigs de sol durant el dia i els estels al capvespre acompanyen al visitant. Malgrat tot, les botigues a Bèlgica tanquen puntualment a les 6 de la tarda osa que cal tenir ncompte! Paga la pena aturar-se a un dels bars més antics de Brusel·les, Le Cirio, i prendre’s el que els locals anomenen un “Half en Half”, un mig mig de cava i vi blanc, tot observant la decoració del local i els diferents clients que van entrant al local. Sorprèn també la tradició bruselina dels “Estaminers”, uns passadissos “secrets” que porten a bars típics.

Però potser la plaça més més gourmet i noble de Brusel·les sigui Le Grand Sablon. Aquí trobarem la pastisseria Wittamer, proveïdor de la casa reial i les millors xocolateries com Marcolini, Neuhaus (l’inventor del praliné) o Godiva. És un lloc no apte per a golafres! Tots els dijous s’organitza un mercat de productes selectes i biològics i els dissabtes i diumenges un espectacular mercat d’antiquaris on es poden trobar peces úniques i on es desplacen diferents antiquaris de tot el món.

La típica gastronomia de Brusel·les té un denominador comú: els musclos i les patates fregides. Els musclos fets de diferents maneres s’apoderen de molts restaurants i les parades de patates fregides són un constant. Val a dir que els belgues van ser els inventors d’aquesta manera de cuinar les patates i existeix un reglament per cuinar-les a la perfecció! Però Brusel·les no només viu d’aquests 2 productes. L’alta gastronomia està present a Brusel·les i destaquem el local de moda The Restaurant, situat a l’antic Hotel HIlton i avui totalment reformat i batejat com The Hotel. Sota les regnes del xef Pierre Balthazar, The Restaurant ens proposa diferents menús gastronòmics amb influències asiàtiques i italianes. Bones presentacions i extraordinaris coccions com el sublim Espàrrec, amb ou cuit a baixa temperatura, caviar i anguila fumada.

El The Hotel de Brusel·les és un magnífic hotel de luxe, totalment reformat on, si es té la sort de gaudir d’una habitació en pisos superiors, es gaudeix d’una extraordinària vista de la ciutat. Disposa a més d’un petit spa, amb una sauna al pis 23 amb vistes úniques... Això és luxe! La cervesa artesanal és un dels productes típics de Bèlgica. En trobem moltes i totes d’alta qualitat. A Brusel·les encara podem visitar la última que encara resta oberta, la Brasserie Cantillon, amb una visita guiada realitzada pel gran especialista Alberto Cardos, que explica tots els secrets de l’elaboració artesanal i acaba amb un tast de diferents cerveses que sobten per la seva accentuada amargor. Si teniu temps cal anar fins l’Atomium, un colós de ferro construït per l’Exposició Universal de 1958 i que ofereix extraordinàries vistes de Brusel·les. Visitar el Castell de Caudeberg i les ruïnes arqueològics de Carles V situat a l’extraordinària Place des Palais, així com el Museu Magritte on s’exposen les obres del més cèlebre pintor surrealista belga i col·lega de Salvador Dalí o la majestuosa Catedral de Saint Michel i Sainte Gudule són d’obligat compliment.

Valònia o el descobriment d’extraordinaris pobles amagats

Res millor que llogar un cotxe i descobrir part de la regió de Valònia, la part francòfona de Bèlgica. Per unes autopistes gratuïtes arribarem a menys d’una hora al cor de les Ardennes, un paisatge espectacular i que acull diferents pobles amb encant, com és el cas de Chaudefontaine situat al costat de la regió de Spa. Aquesta regió ha donat nom a les diferents instal·lacions de benestar fruit de la gran quantitat d’estacions termals que s’hi troben.

Chaudefontaine acull un extraordinari Hotel-Balneari, Château des Thermes, on s’hi respira tranquil·litat, glamour i bon gust. Unes instal·lacions de benestar extraordinàries amb piscina interior i exterior a 35º, a més de multituds tractaments, saunes, solàriums. L’hotel totalment reformat, acull un excel·lent restaurant gastronòmic on el xef prepara un carre de xai amb (el millor) soufflé de patata trufada que he provat, i fa que l’estada a aquesta vila termal resulti única. Paga la pena visitar el Parc des Sources, un centre d’interpretació de l’aigua, molt didàctic i divertit, que farà feliços als més petits.

Agafar el cotxe i descobrir petits pobles amb encant, catalogats d’aquesta manera per l’autoritat turística de Valònia, és una bona forma de conèixer el territori: Chardeneux, Wéris, Ny, entre d’altres, ens mostra la Bèlgica més rural i delicada. Però si hi ha un poble que mereix la visita és Durbuy

Durbuy està catalogat com el poble més petit del món. Segurament trobarem pobles més petits, però mai sense l’encant d’aquesta deliciosa vila al cor de les Ardenes. És un punt turístic important amb molts hotels i restaurants, un castell privat que no pot ser visitat i el Parc des Topiaires, molt curiós, on s’esculpeixen figures d’animals en els boixos del mateix parc. Si aneu amb nens la visita és obligada. Un bon restaurant és el Saint Amour, on preparen una excel·lent sopa de gambes entre d’altres plats en diferents menús gastronòmics que tenen preparats. Si feu nit a Durbuy l’excel·lència passa per l’Hôtel Le Sanglier des Ardennes. Un magnífic hotel amb encant, totalment reformat amb molt de gust, i amb un restaurant gastronòmic recomanat per l’edició belga de la Guia Michelin. El restaurant, que cal reservar, i d’entre d’altres especialitats, proposa una espectacular Vichyssoise d’Espàrrecs amb foie gras, que només per tastar-lo, paga la pena el desplaçament. Formidable! Brusel·les i la regió de Valònia ens va impressionar per la qualitat dels establiments, la gastronomia i els diferents recursos turístics que hi podem trobar. Un bon viatge per a descobrir una part desconeguda de la vella Europa i apte per a tots els públics!

GUIA DE BUTXACA
Com anar-hi:

Brussels Airlines té un enllaç directe des de la capital catalana a Brusel·les que permet aprofitar molt bé l’escapada, amb una sortida de Barcelona a les 9 del matí i una tornada des de la capital belga a les 18 h.

On Dormir:

A Brusel·les: • The Hotel, hotel de luxe situat a la milla d’or de la capital belga. www.thehotel.be

A Chaudfontaine: • Château des Thermes, amb magnífiques instal·lacions termals i restaurant gastronòmic. www.chateaudesthermes.be

A Durbuy: • Hôtel Le Sanglier des Ardennes. Un hotel amb encant, amb un gran restaurant recomanat per la Guia Michelin. www.sanglier-des-ardennes.be

On Menjar:

A Brusel·les: - The Restaurant ( www.therestaurant.be ) Cuina creativa i de fusió del xef Pierre Balthazar.

A Durbuy: - Saint Amour ( www.saintamour.be ). Plats tradicionals de la cuina belga posada al dia.

Per a més informació :

Oficina de Turisme de Bèlgica - Brusel·les i Valònia www.belgica-turismo.es

Tornar