Tornar

Viatges

Bordeus, Saint Émilion i Périgord : Un passeig per l'Aquitània

BORDEUS

Malgrat disposar d’una extraordinària connexió aèria que uneix Barcelona i Bordeus amb la companyia Vueling, crec que la millor manera de descobrir aquests paratges únics és realitzar un viatge amb cotxe. Si el trajecte es realitza en avió cal llogar un vehicle per endinsar-nos a la regió de la Dordonya i la Gironda. Estant així les coses, arribem al primer punt del viatge: Bordeus. La capital de l’Aquitània és una ciutat molt amable, molt neta, molt restaurada, molt viva, molt cultural i amb molt glamour. I que sigui d’aquesta manera és per l’obsessió del seu alcalde Alain Juppé. Aquest extraordinari alcalde porta prop de 15 anys al govern de Bordeus i li ha sabut donar un caire de capitalitat, restaurant el gran patrimoni arquitectònic que disposa, fent-la molt humana i apostant pel tramvia com a mitjà de comunicació habitual. Bordeus li deu tot a Alain Juppé com Girona li deu a Quim Nadal o Barcelona a Pasqual Maragall, alcaldes compromesos amb les seves ciutats, que les han sabut transformar. Només arribar al centre de Bordeus a la Place de la Comedie, flanquejada pel Gran Teatre de la Comèdia i pel luxós Grand Hotel Bordeaux , ja saps que serà una ciutat que t’agradarà i et farà sentir a gust. Tot el barri vell, extraordinàriament restaurat i molt d’ell peatonal, fa que la visita resulti una extraordinària experiència. I és que la capital de l’Aquitània va ser declarada com a Patrimoni Mundial de la Humanitat el 2007: el seu urbanisme del Segle de la Llum, la seva arquitectura i la importància del seu port l’han fet entrar en aquest selecte club dels grans llocs premiats per la UNESCO. Des de la Place de la Comédie qualsevol carrer en direcció al riu, et portarà a la magnífica Place de la Bourse, l’an- Bordeus tiga plaça reial feta en honor a Lluís XV i que impressiona. Davant ens trobarem l’immens riu Garona amb una amplada de 500 metres i que continua sent una de les escales més importants del món de creuers fluvials. Tradició i modernitat s’agafen de la mà admirant el Mirall de l’Aigua, un monument que amb una fina línia d’aigua, permet caminar per sobre i observar els reflexes de la ciutat. Bordeus té 5 antigues portes defensives, que representaven les antigues entrades a la ciutat, i la Porte Cailhou del segle XV és potser la que ens ofereix una millor panoràmica del riu. Arquitectònicament, Bordeus té la consideració de ser la més bella ciutat francesa després de París. I és que passejar per les seves grans avingudes ens dóna constantment un record parisenc, com és el cas del barri dels Grands Hommes, que és considerat el triangle d’or: Allées de Tourny, amb grans places, bars i braseries, Cours Clemenceau i de l’Intendance, plens de palauets privats, amanit amb botigues de luxe i sobretot la gran Place des Grans Hommes, on es realitzen diferents mercats, celebracions i fins i tot manifestacions! No ens podem perdre el fet de descobrir la catedral de Saint André però sobretot pujar al campanar independent de Tour-Pey Berland, que amb 60 metres d’alçada ofereix una gran imatge de tota la ciutat de Bordeus.

ELS VINYERS DE BORDEUS I SAINT ÉMILION

Però Bordeus és sinònim de vins. La seva fama és coneguda mundialment i realment la qualitat i la tradició s’agafen de la mà per tal de degustar qualsevol dels seus caldos amb més de 45 denominacions d’origen protegides, i entre les que destaquen Médoc, Pomérol i Saint Émilion. Porten molts anys elaborant vi amb uns nivells de qualitat molt elevats que els han fet ser un vins molt desitjats, com ho testimonien grans noms com Château Lafite Rothschild o Château Mouton Rothschild (AOC Médoc, Grand Cru) o com l’arxifamós i caríssim Petrus (AOC Pomérol). La tradició enoturística de tota la regió és molt antiga i això fa que puguem descobrir diferents “chateaux”, on podrem conèixer més a fons diferents bodegues i degustar els seus caldos, en un paisatge espectacular on només veus vinyes a tot el teu voltant. Saint Émilion és un petit poble, molt turístic però encantador, que dóna nom a la Denominació d’Origen de vins del mateix nom. Aquí totes les botigues venen vi, més car que a les pròpies bodegues, però que ofereix estrets carrerons amb encant, un bon ambient i una església soterrada que sobta. Els preus de bars i restaurants són molt elevats i la visita al poble es pot fer dedicant unes hores al matí o a la tarda, pujant al campanar per gaudir d’extraordinàries vistes. Disposa d’un luxós establiment de la cadena Relais & Châteaux , que si el pressupost ho permet (a 500€ l’habitació!!), pot ser un bon punt per descobrir diferents cellers de la zona.

EL PÉRIGORD

El viatge va arribant a la seva fi, però abans cal prendre contacte amb una regió gastronòmicament molt potent com és Dordonya-Périgord. La seva capital, Périgueux, és una petita ciutat de 30.000 habitants, amb un barri antic agradable, amb diferents vestigis de l’època romana com la tour de Vésone o el magnífic mirador medieval de la Tour de Mataguerre. La catedral de Saint-Front impressiona per l’estil carolingi, sent una de les poques amb aquest estil que es poden trobar a França. El barri vell de Périgueux és ple de carrerons amb bars i braseries a les diferents places, on trobarem una gastronomia basada en el producte. Sobretot amb l’ànec, i per tant el foie, patés especials, com el de campanya, amb foie, múrgoles i tòfona, que impressiona (Vive le Périgord!), i sobretot la tòfona que és el producte estrella de tota la regió. A Périgueux recomano un bon restaurant com la Ferme de Saint Louis, especialitzat en l’ànec i la tòfona que sorprèn per la seva extraordinària qualitat i per uns preus més que correctes. L’extraordinari Chambre d’Hôtes Castel Peyssard a Périgueux, un antic palauet amb molt d’encant i amb un extraordinari restaurant, amb influències de la illa de Reunion, ens pot per metre endinsar-nos a diferents pobles de la Dordonya. És bo poder perdre’s, però algun dels que vaig visitar em van encantar com és el cas de Vergt, on els divendres s’instal·la el mercat setmanal i és una extraordinària ocasió per poder comprar directament a productors locals foies, patés de campanya, excel·lent pa artesà o maduixes, una de les fruites típiques de la regió. Estic encantat de descobrir aquesta magnífica regió. I és que ho té tot, amb bons itineraris també molt aptes per a turisme familiar, amb multitud de recursos turístics al voltants dels diferents rius de la zona, que faran gaudir també al més petits!

La guia secreta:

recomanacions Si voleu comprar vi, fugiu de les etiquetes que posen “Bordeaux”. Normalment són cars i de baixa qualitat. Intenteu, depenent del vostre pressupost, comprar Grans Crus de Saint Émilion, Pomerol o Médoc. Si voleu visitar bodegues, recomano especialment descobrir l’espectacular Chateau Soutard a Saint Émilion o la petita bodega del Chateau de Candale, a Saint Laurent des Combes, on després de la visita és absolutament obligatori dinar o sopar al seu restaurant, recomanat per la Guia Michelin i per un servidor! Per dormir en un petit i acollidor “château” i visitar el seu celler, recomano el Château de Tournefeuille, a Néac, un deliciós Bed & Breakfast glamurós, amb fantàstiques habitacions, propietat de la família Petit i a uns preus més que correctes que van dels 90 a 120€.

GUIA DE BUTXACA

Com arribar-hi?

Avió: La companyia Vueling enllaça Barcelona amb Bordeus cada dia, en un vol que dura 1 hora.
Cotxe: És la manera més recomanada de visitar tota la regió. En 6 hores arribes des de Girona a Bordeus


On Dormir:

Bordeus: Hotel La Cour de Carré, una Chambre d’Hôtes amb encant www.lacourcarree.fr
Si el pressupost ho permet, un extraordinari hotel de luxe al centre de Bordeus és Grand Hotel Bordeaux, amb restaurant amb 1* Michelin i un meravellós spa, i terrassa a l’àtic de l’hotel. (www.ghbordeaux.com )


Regió de Saint Émilion: Château de Tournefeuille, a Néac www.chateau-tournefeuille.com
Espectacular Bed & Breakfast de luxe, en una propietat que disposa d’una petita bodega (entre 90/120€ habitació).


Périgueux: Castel Peyssard, un palauet reconvertit en una chambre d’Hôtes amb encant. www.castelpeyssard.com

On Menjar:

A Bordeus: Restaurant Chez Dubern, una fonda clàssica de Bordeus que disposa a part d’un restaurant gastronòmic (www.dubern.fr). També a Bordeus La Table du Quai, recentment inaugurat i que sorprèn per les bones elaboracions a preus correctes.

Regió de Saint Émilion: Château de Candale a Saint Laurent des Combies. Restaurant gastronòmic amb espectaculars elaboracions a partir de productes de la regió d’alta qualitat.

A Périgueux: La Ferme de Saint Louis,amb bones especialitats de l’ànec i regionals.Bona relació qualitat/preu.

Castel Peyssard, qualitat i optativament especialitats de la illa de Reunion. Excel·lent
relació qualitat/preu.

Per a més informació:

Turisme d’Aquitània: www.tourisme-aquitaine.fr
Turisme de Bordeus: www.bordeaux-tourisme.com
Turisme de Saint Émilion: www.saint-rmilion-tourisme.com
Turisme de Périgueux: www.tourisme-perigueux.fr
Informació de França:
www.rendezvousenfrance.com

Tornar