Tornar

Reportatges

Els 20 anys de l'Associació Gironina d'Empresàries-AGE

EL NAIXEMENT DE L’AGE

L’AGE va néixer el 1994 per una motivació clara: en aquell moment les dones no estaven representades a cap dels organismes que agrupaven als empresaris. Creiem que aquesta anormalitat només podia subsanar-se amb la creació d’una Associació que justament agrupés a dones empresàries, independentment que l’empresa fos petita, mitjana o gran”, afirma la seva presidenta Maria Rosa Agustí. I és que la voluntat de néixer com a lobby, és a dir, grup d’influència i de pressió, va marcar la fundació d’aquesta associació gironina d’empresàries. “Ara, malgrat que ha canviat la dinàmica, tampoc és per tirar-hi coets i fa que, 20 anys més tard de la seva fundació, l’AGE continuï tenint plena vigència”, segons Àngela Pitarch, vicepresidenta de l’AGE. “Sí que és cert que l’Associació juga un paper fonamental amb la coneixença, el networking, la interacció de totes les associades, però no hi ha cap dubte que a dia d’avui, en ple segle XXI, les dones no estan suficientment representades a llocs directius i col·legiats de les diferents empreses i patronals”, afirma Rosa Duran, vocal de l’AGE.

UN ESPAI DE RELACIONS I NETWORKING

Però no cal oblidar que també l’AGE tal i com deia Rosa Duran apareix també com un escenari per interactuar entre les associades. “Amb les nostres reunions arribem a les 150 dones empresàries que estan associades a l’AGE. Donem un espai perquè la nova associada pugui presentar el seu negoci , que segurament pot interessar a d’altres associades i amb les mateixes xerrades que organitzem es poden produir noves oportunitats de negoci per a les nostres associades”, afirma la Cristina Casassas, vocal de l’AGE. Segons Duran, “el requisit per entrar a l’AGE és ser dona i empresària o directiva. Sigui quin sigui el volum d’aquesta, des d’una propietària d’una botiga a una empresa gran. Ara, des de fa uns anys, hem afegit el que anomenem la Pedrera: aquelles dones que malgrat no tenir encara la seva empresa o que aquesta estigui fase embrionària, puguin entrar dins l’AGE, amb unes condicions diferents i quotes molt reduïdes, i que els serveixi tant a nivell d’assessorament com de coneixença”. Casassas apunta que “l’esperit d’ajut i col·laboració, no només per a les associades sinó també per aquesta Pedrera, és el que fa que ens sentim orgulloses de pertànyer a l’associació.” Des de diferents fòrums universitaris o socials com ara el Fem Talent, demanen cada cop més presència femenina, per tal de donar el seu punt de vista sobre diferents temes ja siguin científics, empresarials o purament socials. Interessa la veu femenina, encara que continua sent minoritària davant la gran presència masculina. “Però és cert, que moltes vegades això passa també per la voluntat de la mateixa dona, tal i com va quedar palès a l’últim estudi publicat pel Servei Català de la Dona. L’opció de voler primar la família per sobre de reptes directius en una gran empresa o per tenir presència en consells d’administració o a associacions continua sent majoritària. I a hores d’ara, pels homes, aquest fet continua sent més fàcil” relata Àngela Pitarch. “Hi ha massa registres, estereotips, maneres de fer, els mateixos horaris intempestius, que fa que les dones no facin un pas endavant en aquest sentit. No hem d’oblidar que ens continuem, a part de tota la feina del dia a dia a l’empresa, dedicant també a portar la casa”, afirma Cristina Casassas.

EL PRESENT I FUTUR

Ara estem en un moment que a l’Associació Gironina d’Empresàries, se’ns escolta i molt, ja sigui des de l’Ajuntament, Generalitat, Universitat... Ha estat una feina de picar pedra però que ha donat el seus fruits”, comenta Rosa Duran. Aquest mes de Novembre hem signat conveni de col·laboració entre el Departament de Benestar Social i Família, Fundació “La Caixa”, L’associació Gramc i la Universitat de Girona per al desenvolupament del projecte “Valentes i Acompanyades”. “Valentes i Acompanyades” és un projecte de suport i apoderament per a nenes, noies adolescents i joves amb l’objectiu de contribuir al seu avenç com a dones lliures amb la convicció que és imprescindible un Acompanyament ferm, sostingut i responsable per tal que la seva Valentia en enfrontar- se a tot l’entorn, trobi la resposta sensible i eficaç d’una societat que defensa els valors democràtics i els drets humans -també els de les dones- com a valor principal, comenta Maria Rosa Agustí. Ara l’AGE, a més, formarà part de la Business Profesional Women (BPW), que té veu i vot a l’ONU i que agrupa a dones, no només empresàries, i que fa pressió per tal que la dona pugui accedir i desenvolupar-se en tots els sectors de la societat. “Nosaltres representarem a totes les dones empresàries que s’hi vulguin adherir de les comarques gironines” afirma Àngela Pitarch. “Ens impliquem més en l’aspecte social de la dona i tenim més capacitat d’influència a nivell internacional”, apunta Rosa Duran. Al final la voluntat de l’AGE és anar ampliant la seva capacitat d’influència en tots els àmbits i per tant que les seves associades treguin un profit per tal de pertànyer a aquesta associació. “De fet, som de les associacions de dones empresàries més potents en percentatge de Catalunya i això vol dir que la capacitat d’influència que tenim arriba a més àmbits i sectors. Cada mes tenim una tertúlia al programa de radio Xarxa Local “Fem Girona” que permet que les sòcies puguin expressar la seva veu. Ara comencem aquesta col·laboració amb vosaltres GIDONA pel mateix motiu. Les sòcies hem de tenir espais per donar la nostra opinió i donar-nos a conèixer”, explica Cristina Casassas. L’AGE compleix 20 anys. I aquest aniversari servirà per celebrar al llarg d’aquest 2014 i 2015 una sèrie d’activitats encaminades a donar a conèixer l’associació i a retre homenatge a tots els que han fet possible arribar fins aquí. El passat 27 de novembre es va donar el tret de sortida, amb una Festa de celebració d’aquests 20 anys i la programació es preveu que serà extensa. “Per tal de facilitar que dones empresàries s’afegeixin a l’AGE durant el 2015 no es cobrarà la quota d’inscripció a les noves incorporacions i d’aquesta manera totes les empresàries podran beneficiar-se dels serveis de l’associació abonant tant sols la quota mensual de 10€”, afirma Maria Rosa Agustí.

Tornar