Tornar

Reportatges

Converses AGE : La dona i el món de l'advocacia

Laura Corsunsky, Sílvia Albertí, Glòria Peracaula i Consol Mas, són membres de l’Associació Gironina d’Empresàries (AGE) i els uneix a més un tret diferencial: són advocades i empresàries d’èxit. En un món històricament d’homes i fins i tot masclista, aquestes 4 dones no escatimen hores per dedicar-les al seu bufet. Reconeixen que moltes vegades la feina sol passar per davant de la família i d’elles mateixes. Parlem sobretot de la seva feina com empresàries i de la seva passió, l’advocacia i de la difícil conciliació laboral i familiar.
ADVOCADES I EMPRESÀRIES

Ser advocada i empresària comporta destinar moltes hores, assessorant problemes complexos de clients, tenir la pressió perquè tot surti bé i l’ambició de créixer. Sílvia Albertí porta més de 30 anys al Bufet Cuatrecasas “Només he treballat en aquest bufet, primer a Barcelona i després quan vàrem obrir el despatx a Girona. Sóc sòcia de Cuatrecasas i fiscalista, ens dediquem bàsicament al món de l’empresa. Portem empreses i cada etapa és diferent. El món de l’empresa canvia constantment, t’hi has d’adaptar per oferir les millors solucions als nostres clients. Actualment som 15 advocats”. Sílvia Albertí, a més, va ser una de les sòcies fundadores de l’Associació Gironina d’Empresàries, l’AGE, des de fa 20 anys. Laura Corsunsky porta més de 20 anys exercint d’advocada al bufet que va fundar i és sòcia de Corsunsky&Moré, i igualment a la seva altra empresa Inlegis, a Barcelona “Són moltes hores de feina, jornades maratonianes de 12 i 13 hores diàries gestionant equips de col·laboradors. Jo sóc especialista en Dret Públic i Administracions Públiques, assessorant perfils polítics i assumptes d’interès públic i els nostres despatxos ofereixen assessorament en dret privat i públic”. Laura Corsunsky és actualment tresorera de l’AGE i, per tant, compromesa amb aquesta Associació d’Empresàries. “Estem a l’AGE per compartir experiències amb d’altres dones empresàries, per enriquir tanmateix la nostra professió i apostant per la contínua formació dels professionals. En definitiva, enriquir-nos amb el contacte d’altres empresàries”. Glòria Peracaula és sòcia fundadora de Peracula i Serra Advocats. Va començar a exercir més tard, primer a diferents bufets de Girona i després creant el seu propi bufet a Santa Coloma de Farners. “És un bufet on tractem totes les jurisdiccions, amb un equip de col·laboradors especialistes en diferents branques del Dret. Hi dedico moltes hores. El volum de feina és important i com a la resta de les meves companyes, em mou la passió per l’advocacia”. Segons Peracaula, “L’AGE és una associació que t’aporta coneixença i conèixer com treballen altres dones en diferents àmbits. I això és enriquidor”. Consol Mas treballa al Bufet Planas Casas Advocats i a l’empresa Multiassesors, on porten diferents clients d’empresa i particulars. “Malgrat que a l’actualitat treballo a temps parcial, deixo enrere jornades maratonianes, dedicant moltes hores, primer al bufet i després com a assessora al Departament de Governació i relacions institucionals de la Generalitat. No és fàcil gestionar una empresa mitjana com la nostra. Són molts viatges, reunions i entrevistes, gestionar l’equip humà... T’has de reinventar constantment i sobretot has de tenir un llistat complet de prioritats. En el nostre món és bàsic”. Mas afirma que “tot i que sóc relativament nova a l’AGE, sí que és important tot el que realitzen a l’apartat formatiu. La formació és cabdal per a totes nosaltres com a empresàries”.

LA FORMACIÓ

En aquest sentit, les 4 empresàries estan d’acord en la importància de la formació, malgrat afirmen tenir poc temps per exercir-la. Segons Sílvia Albertí, “ara estem treballant amb polítiques d’igualtat al despatx. És bàsic i important pel desenvolupament propi de l’empresa. A més, tenim l’obligació d’estar al dia de qualsevol canvi legislatiu per tal de poder oferir les millors solucions a tots els nostres clients”. Per la seva banda, Laura Corsunsky té la formació també com a icona del seus despatxos “Vull que tothom estigui constantment format. La formació és la manera de poder desenvolupar amb èxit cada una de les nostres fites. El problema moltes vegades és trobar el temps per fer-ho. Al nostres despatxos amb prop de 15 persones treballant donem facilitats a la formació. És bàsic per tal de poder tenir un equip competitiu”. Des de la perspectiva de Glòria Peracaula la formació és bàsica: “A part de ser advocada sóc mediadora. Vaig realitzar el Màster en Mediació familiar, Civil i Mercantil, una figura que intenta solucionar problemes fora dels jutjats. Cada vegada s’intenta implantar més i és una bona especialitat per tal d’ajudar a descongestionar els jutjats. Això comporta una formació constant, que en el camp de la mediació és obligat, i dels diferents àmbits jurídics. La formació és essencial”. Per la seva part Consol Mas, creu que “sense formació és difícil assolir l’èxit empresarial. Som organitzadors d’un programa d'alta direcció basat en el mètode del cas que aquest any arriba a la seva 9a edicio”.

LA VOCACIÓ D’ADVOCADA I EMPRESÀRIA

Laura Corsunsky, considera que s’ha de fer el que et dictes tu mateixa “un alt executiu d’una multinacional em va recomanar que prioritzés la família, l’oci i enriquiment personal, abans que la feina i la professió. La realitat és que l’enriquiment personal ha quedat al final de les prioritats”. I tot això sol passar perquè el món de l’advocacia és sobretot vocacional. Les 4 membres d’AGE en això estan d’acord: “L’advocacia és la nostra vida i com a empresàries hem de mirar pel nostre negoci, que és la nostra vocació, i que normalment van units. Si no, no fundis un bufet propi”, recalca Consol Mas. Laura Corsunsky afegeix que “jo al cap de 3 setmanes d’haver tingut els meus fills ja estava al despatx. Jo sóc advocada, una feina que tinc profundament interioritzada, m’apassiona la feina que faig i quan no m’apassioni, hauré de canviar de feina!”. Aquesta passió per la feina fa treballar moltes hores i a vegades arribar a casa a hores intempestives. Sílvia Albertí ha intentat, al bufet Cuatrecasas de Girona, canviar els hàbits de reunions i poder tenir uns horaris “més europeus. Intentem no programar cap reunió a partir de 2/4 de 7 de la tarda. De moment no ens en sortim!”. Són advocades i empresàries abans que dones i potser la solució s’hauria de buscar, segons comenten les 4 membres d’AGE, que s’obligués per llei a què els 4 mesos de baixa de maternitat fossin compartits per home i dona. Sabent que les dones estan obligades a conciliar i ho viuen en la seva pròpia carn i denuncien justament que aquesta “maleïda” conciliació no se l’apliquen els homes.

Tornar