Tornar

Notícies

31 productes guardonats el segell de qualitat agroalimentari Girona Excel•lent

Un total de 31 productes han obtingut avui el segell Girona Excel•lent que promouen la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç, i que també compta amb la col•laboració de la Generalitat a Girona, per impulsar i difondre en l’àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins d’alta qualitat. Del centenar de propostes que havien presentat les 40 empreses i productors en les tres categories a concurs (20 foies, arrossos -grup 1-, 35 pomes anxoves i galetes -grup 2- i 44 vins i olis -grup 3-), els guardonats són: Grup 1: les varietats de fesols Gra petit i Setsetmanera, de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau; Fetge micuit d'ànec amb figues, fresc fetge micuit d'ànec amb tòfona i fetge de celler d'ànec fresc, de l'Ànec dels Pirineus SL i Paté de Foie Gras i Foie Gras celler Collverd, de Collverd Productes de l'Ànec SA i els arrossos bomba, carnaroci, i nembo d'Arròs l'Estany de Pals SLP i semillarg cristall II i integral de d'Arròs Molí de Pals (Arròs de Pals SL). Grup 2: Anxoves en Sal i les Anxoves Premium. d'Anxoves de l’Escala; Anxoves en Salmorra, d'Anxoves Callol i Serrats i Anxoves Filet (100gr), d'Anxoves de Roses; poma Royal Gala, de la IG GraP Poma de Girona; galeta Organic Teules, de Trias Galetes-Biscuits SA i Caixa D’Ametllats (Galeta d’ametlla), de Galetes Camprodon SA -es premia una galeta en concret dins la caixa d’assortit de galetes birba. La casa Birba però elabora només una caixa anomenada Ametllats que conté aquesta galeta. Per tant, es considera que el segell Girona Excel•lent l’obtingui la caixa d’Ametllats). Grup 3: vi Blanc dels Aspres 2013, del Celler Vinyes dels Aspres; Vd’O 6.11 2011., del Celler Vinyes d’Olivardots SL; Blanc de Gresa 2012, del Celler Vinyes d’Olivardots SL; Camí de Cormes 2010, del Celler Roig Parals; Suneus 2012, del Celler Av. Bodeguers; Finca Malaveïna 2010, del Grup Peralada, Vella Lola Negre 2013, del Celler Vella Lola, Bell-lloc Negre Jove 2013, de la Finca Bell-lloc, S’Alou 2011, de Vinyes dels Aspres i Torre de Capmany, del Celler Pere Guardiola; l'Oli de Pau, d'Empordàlia i Serraferran Oli d’Oliva Verga Extra, d'Oli de Ventalló. El jurat, que comptava amb representants de tots els restaurants amb estrella Michelin de les comarques de Girona, així com un jurat tècnic vinculat als productes de cadascun d'ells ha estat exigent i selectiu i han deixat una vuitantena de productes fora del segell d'aquest 2015. Els productes guanyadors, que s'han presentat avui a la masia Can Batlle de Santa Pau on també s'ha fet el darrer tast, es promocionaran nacionalment i internacional mitjançant el distintiu de qualitat agroalimentària “Girona Excel•lent”, que els guardonats podran lluir en la seva etiqueta. Per promoure els productes “Girona Excel•lent” en l’àmbit nacional i internacional també es redactarà un pla d'acció vinculat als xefs amb estrella Michelin de la demarcació. En paraules del president de la Diputació, Joan Giraut, “avui acabem una etapa, la de tastar i seleccionar aquells productes de les 8 famílies que han entrat al Girona Excel•lent, però en comencem una altra, potser la més important, la de promocionar els productes que han obtingut el segell aquí i a fora”.

Les primeres accions promocionals que es duran a terme són la presentació i promoció dels productes amb segell a la Fira Mercat de Mercats (Barcelona, 17, 18 i 19 d'octubre); Fira de Mostres (Girona, 31 d'octubre) i Fira de Sant Andreu (Torroella de Montgrí, 29 i 30 de novembre). “Per a nosaltres és molt important poder explicar que els productes excel•lents de les comarques de Girona donen caràcter i dibuixen el nostre paisatge i son, alhora, la base de la nostra gastronomia, reconeguda arreu del món, i això ho podem fer de manera molt directa a les fires”, ha explicat el president Giraut. A partir d'aquí, s'elaborarà una guia que tindrà dues parts: una amb les fitxes de tots els productes amb segell “Girona Excel•lent” i una altra, més literària, amb entrevistes a tots els xefs gironins amb estrella, en què recomanin altres productes de la terra de màxima qualitat. D’aquesta manera, tots aquells productes artesans, de producció molt limitada, de caducitat curta, molt arrelats al territori i que hagin quedat fora de les bases del concurs, però que siguin excel•lents, tindran també el seu reconeixement. El cuiner Joan Roca, que ha presidit el jurat dels cuiners amb estrella del grup 1 -arròs, foie i fesols- valora així la marca Girona Excel•lent. “és una iniciativa seriosa, on els tastos s'hanfet a cegues, sense saber de quins productors procedien. Ja fa temps vam dir a les institucions que aprofitessin als cuiners que tenim a la demarcació per posar els productes de la terra en el mapa i aprofitar sinergies, aquesta iniciativa n'ésun bon exemple”, ha conclòs Joan Roca.

Tornar