Tornar

Entrevistes

M. Assumpció Saurina, metgessa

La teva carrera està plagada d’èxits, cursos, màsters, doctorats “Cum Laude”, matrícules d’honor...

La veritat és que sempre m’ha agradat estudiar i saber, per tant, he dedicat molt temps, il·lusió i esforç a l’estudi i això ha comportat un reconeixement acadèmic. Aquest estudi no sempre ha sigut fàcil, doncs la vida té molts moments i no tots senzills, que han dificultat aquesta tasca de formació però que no m’han privat de continuar-la, essent una constant en la meva vida personal i professional. Però malgrat les dificultats que has tingut i no són poques, has continuat tenint grans resultats acadèmics.

Mentre estudiaves estomatologia,després de fer la carrera de medecina,  ja casada, vivíeu a Barcelona?

No , el meu marit era el metge d’Arbúcies, i havia d’estar les 24 hores al servei del poble, per tant, vivíem a Arbúcies. A més ja teníem tres fills, el més petit, just recent nascut. Anava i venia cada dia d’Arbúcies a Bellvitge. Els horaris eren molt densos, i exigien l’estar a la facultat pràcticament tot el dia. L’especialitat durava dos anys. Va ésser una època realment dura, ja que va coincidir amb la mort dels meus pares i amb la malaltia del meu marit, que em va comportar un desgast emocional i físic molt important.

On vares començar a treballar, com a odontòloga?

La primera clínica la vaig muntar a Arbúcies, i al cap de ben poc ho combinava treballant a una clínica de Sant Hilari dos dies a la setmana. Després de dos anys, el 1988 vaig obrir la clínica a Girona, l’actual Clínica Saurina. Dins d’estomatologia, vas especialitzar- te en ortodòncia... L’any 1995, me’n recordo molt bé, perquè aquell any va néixer el nostre cinquè fill. Posteriorment he fet el màster d’ortodòncia Damon i el màster d’ortodòncia Invisalign excellence.

Una clínica molt especialitzada!

Sí, tenim la possibilitat d’oferir gairebé tots els tractaments possibles, però tot i així, crec que és molt important que no ens limitem a les especialitats independents, ja que és necessari un diagnòstic complet, per això les primeres visites sempre les faig jo, per fer un estudi general del pacient i realitzar un projecte de millora integral tant dental com facial i establir un ordre de prioritats. Aquest esquema és molt important perquè resumeix totes les necessitats del pacient vistes de forma global.

La innovació és cabdal per a tu?

Vaig ser de les primeres en posar un ortopantomografies, un aparell de raigs X, per evitar desplaçaments als pacients i per tenir un diagnòstic al moment. Actualment he adquirit un làser de diode que em permet realitzar les cirurgies de manera menys traumàtica. Un altre avenç ha sigut la incorporació de l’òxid nitrós com analgèsic i ansiolític, que ens permet realitzar tractaments evitant el dolor i l’angoixa del pacient. He reinvertit constantment tant en formació com en material. Per a mi és bàsic poder oferir els últims avenços a tots als meus pacients perquè justament això va en benefici d’ells. I tots aquests màsters i formació continua és el que em permet donar aquesta visió integral al pacient.

Fas desenes de cursos i màsters i un dia gràcies a un Congrés de Medecina Estètica coneixes aquesta especialització...

Jo sempre tenia curiositat i indagava en aquest món buscant resultats estètics a nivell dels teixits tous, després de les restauracions dentals. I casualment trobo anunciat un congrés a Madrid d’estètica facial i els organitzadors eren la SECOM, que és la societat de cirurgians maxil·lofacials. Vaig tornar del Congrés al·lucinada! Era un món que em va captivar. I vaig començar a fer cursos d’especialització, i finalment el màster en Medicina Estètica. Era un món que m’apassionava. I vaig ser pionera en obrir la medicina estètica encarada al món de les dents. Era feliç perquè se m’havia obert un món que no me l’acabaria. Ara a la Clínica Saurina hi ha 2 especialitats, una que és Clínica Dental i l’altre Clínica de Medicina Estètica, totalment diferenciades i alhora, integrades.

El Màster en Medicina Estètica et va obrir un món nou...

El Màster constava de 2 diplomatures i una tesi final, que es podia allargar prop de 3 anys. Jo vaig decidir fer les 2 diplomatures al mateix temps i preparar-me per a la tesi. Això significava un volum de treball i d’estudi molt elevat. La tesi la vaig fer sobre blanquejament dental, ja que tenia molts casos, i em permetia fer un estudi estadístic, però no m’acabava de agradar, fins que vaig tenir la idea de donar-li un enfoc personal i multidisciplinari, en el que hi pogués aplicar tot el meu saber i experiència, fent un introductori ampli, presentant multitud de casos propis amb combinació de tractaments, entre ells el blanquejament dental, considerant-lo com la sal que condimenta els aliments. La presentació de la tesi oral va ésser per mi un moment molt feliç, poder exposar amb força el treball que havia realitzat amb tanta il·lusió. La veritat és que va despertar molt d’interès i admiració al tribunal, qualificant-la amb excel·lent “Cum Laude”.

De la teva Clínica sempre dius que és el teu fill petit...

És la meva vida. És on hi dedico més hores, on hi inverteixo més energies buscant com millorar l’atenció als meus pacients i com puc oferir la millor qualitat en els tractaments. La Clínica és servei! Intento tenir els millors professionals de cada especialitat i m’alegra trobar professionals que en determinades branques m’allarguin la mà, i els confio el meu pacient en aquella especialitat amb total confiança.

Al món de la Medicina Estètica cada dia hi apareixen nous aparells, noves tècniques...

Implica que s’ha d’estar al dia i això obliga a assistir a congressos i cursos assíduament, ja que el avenços són molt ràpids i saps que no pots quedarte enrere. Hem de tenir en compte que la medicina estètica no només és per professionals del cinema, famosos..., sinó que és per tothom. Ara vivim més anys i amb vida activa, amb joventut interior, i quan flaqueja l’aparença, un petit retoc et dóna ales per anar endavant i pujar l’autoestima. He tingut experiències de canvis molt importants del comportament al veure’s bé una persona, així doncs té una repercussió directe en la qualitat de vida, tant a nivell psicològic com social.

Has sigut pionera en fer evident sinèrgies entre la temàtica dental i la medicina estètica.

Sí. De fet a una ponència meva en un Congrés Internacional parlava justament d’aquesta sinèrgia i va aixecar molta expectació. Tant és així que diferents clíniques estètiques molt importants es varen posar en contacte amb mi per tal d’instaurar diferents programes en aquest sentit. I aquesta sinergia ha sigut un dels meus punts forts. Em van oferir fer cursos a Barcelona de medicina estètica per odontòlegs i metges, però vaig apostar per fer-los a Girona. Tinc estructurats els cursos en 3 nivells, tots ells acreditats per la Generalitat, a part de tallers per reforçar la pràctica i he de dir que tenen molt èxit, reconeixen que són cursos d’alt nivell i atrauen alumnes de la resta d’Espanya.

Et deu quedar molt poc temps entre les consultes a la Clínica dental, a la clínica estètica, participant en congressos, realitzant els cursos...

Realment em queda molt poc temps, i el poc que em queda m’agrada pensar en l’organització de la clínica i marcar nous objectius. Justament l’objectiu més recent que hem marcat és que cada persona que forma part del equip d’infermeria o auxiliars no siguin simples treballadors, sinó professionals, que s’impliquin, de manera que gaudeixin aprenent coses noves i servint. Aquest és el meu objectiu i és el que ara mateix em fa patir més. Això requereix un esforç extra per part de tot el personal de la clínica. El nivell de la clínica sempre ha d’anar amunt, sempre millorant.

 I la Dra. Saurina té vida fora de la família i el treball?

Si et refereixes a hobbies puc dir-te que m’agrada l’aire lliure, fer excursions, patinatge artístic, activitats en família, el tir al plat... Així com la música, m’agrada tocar el piano... Però no em cal una activitat concreta, solo gaudir dels petits i grans moments, l’únic que importa és la companyia.

Tornar