Tornar

Delicatessen

La Proposta : Restaurant Miramar

A Llançà, al nord de la Costa Brava, al bell mig del Parc Natural del Cap de Creus s’alça un dels grans temples de la gastronomia mundial de la mà de Paco Pérez,un xef extraordinari que pas a pas ha aconseguit arribar a l’excel·lència amb una proposta avantguardista i trencadora. El Miramar té 2 estrelles Michelin i multitud de reconeixements mundials. Però Paco Pérez disposa a més de 2 estrelles Michelin per la seva feina a l’Enoteca de l’Hotel Arts de Barcelona i 1 estrella que li acaba d’arribar del seu restaurant 5 a Berlín. Són en total 5 estrelles, que el situen entre els més grans de la gastronomia mundial.

I tot va començar fa prop de 15 anys, quan va decidir canviar el rumb del Miramar, un hostal dels de tota la vida de Llançà, propietat dels pares de Montse Serra, la seva dona i cap de sala, i que van voler fer evolucionar una cuina tradicional, de qualitat, de tota la vida de la Costa Brava, cap una altra totalment diferent, trencadora i avantguardista. Una aposta que els ha portat a ser un dels grans restaurants del món global. I és que aquests són els adjectius que potser millor defineixen la cuina del Miramar. Paco Pérez beu de la influència de Ferran Adrià. Això es nota en la filosofia, les tècniques i en l’avantguarda de les presentacions. Però també es nota en la situació geogràfica, compartint escenari, davant del mar, dins el Parc Natural del Cap de Creus.

Em fascina tot ! I Paco Pérez vol fer gaudir tots els seus clients d’una experiència extraordinària. Un espectacle fora del comú. Una obra majestuosa que es composa, en el seu menú degustació (150€) , de ni menys ni més que de 35 plats!!! Una bogeria de textures i sabors, de tècniques i presentacions amb un component clar: el mar! Aquesta és la seva línia de flotació una línia que tant sols la vol traspassar a l’hora de donar protagonisme a determinats productes de temporada depenent de l’estació en què ens trobem. Paco Pérez dissenya i crea els seus plats del menú cada any, malgrat que continua oferint plats a la carta per a aquells clients que volen recordar l’essència del Miramar. Tot i així, provoca un increment de feina espectacular. Paco Pérez considera que ho deu als seus clients, que arriben al seu restaurant per tastar, el clàssic pil-pil d’espardenyes, per posar tan sols un exemple.

Obres d’art com l’ al·legoria a la tardor, on un roure presideix l’extraordinària decoració del plat i on podrem trobar tota la seva essència, amb tòfona, nou, figa seca poma, raïm de gel, fulles, moniato i bolet. L’extraordinari Nigiri, amb una tècnica única. Cloquets d’ull a la terra on Paco Pérez va néixer, Andalusia, o a la terra que on viu, amb l’extraordinari garrí amb camarons o la fantàstica kokotxa amb moll de l’os, i petites genialitats com és la seva interpretació de la gastronomia mexicana amb Viva México! Grans obres d’art gastronòmic van apareixent una darrera de l’altra. Sense pausa. Amb un ordre escrupolós. Amb un tempo precís. Majestuosa és la presentació del Mar, on podrem degustar, tot el que ens ofereix el Mediterrani, que justament el tenim davant. Quedar-te sense paraules al tastar les angules amb trompetes de la mort, el Pop Seül, l’ou de reig, brutal, el cous-cous de cep, ou i xai, el Bosc...

Com majestuós és l’arròs de calamar amb l’esferificació del calamar col·locat delicadament a sobre de l’arròs. Queda temps per gaudir d’unes postres “canalles”, com els deliciosos formatges per emportar, gelats i servits amb galeta de cucurutxo, o el fantàstic Pastís nevat by Tarantino, que al tallar-lo flueix un concentrat de maduixa... Quin geni, Déu! Definitivament estem davant d’un dels grans. No diré el millor perquè sé que a en Paco no li agradaria.

L’ombra de Ferran Adrià és molt llarga i potser el millor va ser ell, o en Joan Roca, o no... El que sí és cert és que pels que vàrem tenir sort de menjar a El Bulli, el Miramar ens evoca extraordinaris records. Paco Pérez és el gran guardià de la filosofia Bulli. És Déu a la terra. Un talent extraordinari. És el cuiner amb més estrelles Michelin després de Martín Berasategui. I el tenim aquí, a Llançà, una població que no és de pas. Que hi has d’anar. Una altra analogia. El Miramar no és un lloc de pas. És un dels grans temples mundials de la gastronomia. Restaurant Miramar Passeig Marítim , 7 Llançà - Tel. 972 38 01 32 - www.restaurantmiramar.com

Tornar