Tornar

Delicatessen

La Proposta : Els Tinars

Els Tinars pertany a aquell tipus de restaurants d’alta cuina tradicional catalana, aquells dels de-tota-la-vida, evolucionant sense revolucions de la mà sobretot de dos referents: Santi Santamaria i Nandu Jubany. Tot és conseqüent, ja que la cuina que va representar Santi Santamaria a El Racó de Can Fabes o el que representa Nandu Jubany és justament una evolució de la cuina tradicional catalana.

Fa 35 anys que l’avi i el pare de Marc i Elena Gascons, xef i cap de sala dels Tinars, respectivament, van decidir construir l’extraordinària masia a peu de la carretera que porta a la Costa Brava centre. Hi conflueixen els que vénen de Girona i els de Barcelona, i l’avi, després d’un exhaustiu estudi de mercat, diu en Marc, que s’hi va passar tota una setmana comptant els cotxes que hi passaven, va arribar a la conclusió que si tan sols es paressin un 1% dels cotxes per menjar, ja seria un bon negoci. I tal dit tal fet. I això és també conseqüent amb la seva filosofia de cuina, on saben conscientment que Els Tinars és sobretot un negoci i no un pur divertimento, donant feina a més de 50 persones a l’estiu!

D’Els Tinars sorprèn la gran capacitat del restaurant, poden fer més de 150 serveis a cada àpat, una autèntica animalada, i alhora gaudir, des de fa 5 anys, d’1 Estrella de la Guia Michelin. Crec que ha de ser un dels restaurants amb estrella Michelin amb la capacitat més gran de comensals. I tot sense fer cap revolució. Els Tinars conserva part de la cuina tradicional de sempre, la ceba cop de puny, tal qual, trencada amb un cop de puny i amanida amb oli, vinagre, sal i pebre, uns ous ferrats amb patates, tal qual, exquisits, unes anxoves amb pa amb tomàquet, croquetes, els cargols a la llauna... però al costat podrem gaudir de tota la cuina creativa que en Marc ha sabut fer evolucionar a partir del producte i sobretot de la temporada. La temporada, i no el quilòmetre zero, marca l’evolució de la cuina d’Els Tinars. Marc Gascons ha passat dels 120 plats que al 1999 tenien a la carta, als prop de 38 que tenen actualment, però sap que ni vol ni pot deixar d’oferir aquesta parcel·la de tradició que ha marcat a Els Tinars des de la seva inauguració. Negoci, tradició i evolució. De la visita que vàrem fer el passat 14 de febrer, el primer dia que obrien després de les vacances, ens va sorprendre trobar el servei de dinar tot ple. “I pel sopar també el tenim ple!” em comenta l’Elena. Els clients tenen una estima especial a tot el que representa Els Tinars, malgrat que deixen entreveure que gràcies a l’estrella Michelin al 2008, just quan començava la crisi, els ha fet no només mantenir sinó incrementar el número de clients. I tot sense incrementar preus!

El menú degustació (63 €) representa una simfonia perfecta, però cal dir que a Els Tinars pots triar diferents menús a partir de 35 €. El preu mig a la carta es situa al voltant dels 50 €. Mai oblidaré les Garotes, Ou i Tòfona, una delícia on conflueixen els dos rovells: el de l’ou i el de la garota. Sublim! O continuant per l’extraordinària torradeta amb moll de l’ós i tòfona. Sense paraules et vas quedant cada cop que van apareixent noves creacions com els brutals nyoquis, el petit mar i muntanya de peu de porc i llobregant o els subtils pèsols amb tripa de bacallà i tòfona. El menú continua amb homenatges com el que fa a Santamaria amb l’extraordinària Cansalada amb caviar i parmentier,o el que fa al Restaurant Elkano de Getaria, al País Basc, amb un deliciós llom de turbot a la brasa amb el seu pil pil. El clàssic Ris de Veau o lletons de vedella rostits posen punt i final a l’ excel·lència que representa la cuina d’en Marc. Abans, però, gaudim d’unes postres que continuen a l’alçada de tot el menú amb les deconstruccions del Gin Tònic i del braç gelat de maduixes amb nata.

Elena Gascons dirigeix amb personalitat i molta naturalitat la sala. T’acull, et pregunta, s’interessa... Fa agradable l’estada a Els Tinars i representa l’altra part, no sempre coneguda ni valorada com hauria d’estar. Xavi González, sommelier, dirigeix prop de les més de 400 referències que té al celler, on predominen vins catalans, i també caldos espanyols, francesos i de diferents D.O mundials.

Un espectacle digne de ser visitat tantes vegades com ho permeti el pressupost. Ens va encantar. No és fàcil combinar una cuina creativa amb plats tradicionals a la mateixa carta quan estem parlant d’un restaurant estrellat. És l’homenatge que volen fer als seus clients de tota la vida.Felicitats!

Restaurant Els Tinars Carretera Sant Feliu a Girona - Llagostera - Tel. 972 83 06 26 www.elstinars.com

Tornar