Tornar

Delicatessen

Jordi Roca, el petit dels germans Roca i xef dolç del Celler de Can Roca

Jordi Roca és una persona de parlar poc i de pensar molt el que diu, amable i considerat i sobretot modest. Valora molt els seus germans. En Joan i en Pitu representen molt per a en Jordi. Són els grans, és normal! Diu que “és un privilegi poder estar a la cuina del Celler: idear, crear, elaborar amb total llibertat... Això no té preu”. M’explica que la gelateria Rocambolesc va ser una idea seva. Que l’obriria sí o sí. Que si tenia l’empenta de la família perfecte, però que si no, l’acabaria obrint igualment. I es va sortir amb la seva amb l’obertura de la gelateria al carrer Santa Clara de Girona i ara està a punt d’inaugurar la segona a Platja d’Aro. Ha estat un èxit. És la nineta dels seus ulls i que dóna la possibilitat de gaudir d’un gelat a tothom: a aquells clients que es poden permetre i els agrada anar al Celler de Can Roca, però també a aquells que no hi posarien mai els peus. Per 2,70€ poden tastar una creació del pastisser del Celler... Una socialització de l’alta cuina!

Li encanta viatjar, ja sigui per feina com per plaer, però mai oblida que és un dels responsables del Celler. Agafa idees, prova nous productes, pensa com els podria portar a la seva cuina, com els podria elaborar... Em comenta que no entén per què els gelats es consumeixen sobretot a l’estiu i que voldria trencar aquesta barrera cultural.“Gent que no compraria mai un gelat a l’hivern però que es prepara un gin tònic ple de gel!”. No ho entén... Fent gelats s’hi troba molt a gust. La seva formació va començar com a gelater al costat d’un italià afincat a Torroella que és considerat el millor gelater del món. Rebutja de ple els gelats que no aporten res. En el gelat no tot s’hi val, diu. Ara bé, “poden tenir sortida determinats gelats salats com els de gaspatxo, ‘ajoblanco’, d’olives o fins i tot d’espàrrecs blancs. Hi ha molta feina a fer” ens comenta. Em diu que no hi pinta res, que tot ho decideixen els seus germans... Però m’ho diu amb sorna, amb aquella mirada que solen fer els petits de la família quan volen aconseguir alguna cosa. Jordi Roca és una persona creativa, molt creativa. Les seves postres vinculades als perfums han fet la volta al món i és el que li ha donat més projecció mediàtica. I tot va venir, com diu ell mateix, de la casualitat : “un amic va enviar 10 caixes de bergamota, una espècie de llimona amb molta crosta i en Pitu, amb el seu nas, va dir que allò li recordava al seu perfum ‘Kalvin Klein’. Van fer un tast del seu perfum i van descobrir tots els sabors que portava: bergamota, vainilla, mandarina... I així va sortir la idea: crear unes postres amb aquests ingredients que junts tenen l’essència d’un determinat perfum.”

Ara el nou projecte on estan embrancats els germans Roca és el “Somni”. Gaudir d’una experiència única, gustativa però també sensorial. Una experiència per a 12 comensals, que es pot traslladar però que volen que es faci en una de les dependències del Celler. ‘Somni’ representa traslladar-se, amb l’ajuda d’imatges reflectides per ordinador, a tot un món on tots els sentits puguin agrupar-se per gaudir d’una experiència única: escoltar òpera gràcies a uns robots que reprodueixen perfectament els sons de les cordes d’un quartet, imatges en 3D que faran que el comensal es pugui introduir en elles, una atmosfera fosca i intrigant on el menú anirà d’acord amb l’experiència. En Jordi n’és el responsable juntament amb en Franc Aleu (Premi Nacional de Cultura). “És una reflexió sobre la transversalitat i la creació en el temps”, diu en Jordi. 12 comensals en 12 actes. No paren de reinventar-se. A en Jordi i als seus germans els bull el cap. Volen fer coses noves, que aportin respostes a tot allò que fan. Que facin pensar els seus clients i amics. Volen, en definitiva, que qualsevol àpat que fan sigui una experiència gastronòmica única.

Tornar