Tornar a l'inici

Article

Carme Hortalà Vallvé, Directora General de GVC Gaesco Beka Sociedad de Valores

Els teus dos cognoms, Hortalà i Vallvé, ens evoquen tant al món del catalanisme com al món financer.

Sí, i molt orgullosa d’aquestes dues vessants. Potser el més arrelat sigui el dels avis Vallvé Ribera, que tenien una metal·lúrgia a Barcelona, i al 1961 l’avi va ser un dels fundadors d’Òmnium Cultural, que es va crear en defensa del català. Per l’altra part el meu pare, Joan Hortalà, d’on em ve l’arrelament gironí al ser fill de la Garrotxa, va ser militant d’Esquerra Republicana durant molts anys i candidat a la presidència de la Generalitat. A part, és catedràtic per la Universitat de Barcelona i a partir de 1994 és president de Borsa de Barcelona. I la mare, Ma. Àngels Vallvé, va ser la primera dona agent de canvi i borsa d’Espanya. Pensa que fins l’any 1969, per fer una de les grans oposicions com podria ser notari, registrador de la propietat, advocat de l’Estat o Agent de Canvi i Borsa, s’havia de ser “español, licenciado y varón”. Al 1969 varen treure la paraula “varón” i va ser quan la mare al 1971 es va treure les oposicions amb plaça a Barcelona. Per tant, ja veus que les finances em venen de família.

Et vas llicenciar en Econòmiques i vas entrar a l’Ajuntament de Barcelona

Al departament financer, intentant reconvertir, amb tot l’equip que érem, el gran deute post-olímpic. Després d’uns anys ja vaig entrar a l’empresa familiar amb una bona motxilla d’experiències.

Estem parlant de l’empresa que va crear la teva mare GVC, que anys més tard es va convertir en Gaesco?

Va arribar un moment que els agents de canvi i borsa havien de passar de ser persones físiques a persones jurídiques i va ser en aquell moment quan es va crear, amb tres socis més, l’empresa GVC, que eren les sigles de Garzón, Vallvé i Contreras. A partir del 1981 la mare recompra les accions de la societat i passa a ser una empresa de la família. Hi ha moviments, problemes amb determinats clients que fa que comprem Gaesco i l’empresa passa a dir-se GVC Gaesco. Anys més tard, Bankia ven el seu broker i nosaltres el comprem. I aquest és un els motius pels quals jo ara estic vivint a Madrid.

Sou solament un broker borsari?

Evidentment som un majorista, un intermediari dels mercats financers, ja sigui renda fixa, renda variable, derivats, divises... Per altra banda, som una gestora de fons d’inversió de renda variable, que és la nostra especialitat. També tenim plans de pensions, una petita corredoria i un petit departament, que cada cop es fa més gran, que és el Corporate, i que es diferencia en què el client és una empresa que vol sortir a cotitzar, que vol fer una ampliació de capital, organitzar una junta d’accionistes, etc. Tot això fa que en el mercat català siguem líders i en el conjunt espanyol siguem una de les empreses més fortes del sector.

Invertir en borsa s’ha popularitzat?

És cert que a partir del 2000, amb les grans pujades a la borsa, molta gent va entrar en aquest negoci. Però també és cert que quan el porter de casa comença a parlar de borsa potser sigui el millor moment per sortir-ne! Dit això, el que és cert és que els preus d’intermediació s’han reduït molt. A més, avui en dia, quina alternativa tens? El banc et dona 0, i comprar deute tampoc és rendible... Per tant, un s’ha d’arriscar una mica. La nostra tasca és justament canviar l’estalviador en inversor i fer entendre al client que part dels seus estalvis els pot invertir, assumint sempre un risc. El risc s’ha d’avaluar i saber fins a quin punt els meus estalvis poden tenir una rendibilitat negativa i poder dormir tranquil. Hi ha clients que consideren que un 5% negatiu és molt i d’altres que fins un 15% estan tranquils sabent que tard o d’hora els nivells es recuperaran, i entenen que els mercats tenen aquestes oscil·lacions. Nosaltres ens adaptem al client i al negoci online, tot i que això sempre costa més. A nosaltres ens agrada veure, conèixer i poder mirar a la cara als nostres clients.

Parles d’aquests brokers agressius que truquen, prometent altes rendibilitats?

En el món de les finances cal tenir sempre una segona o, fins i tot, terceres i quartes opinions. A vegades, quan tenim uns estalvis ens creiem al primer que passa i això que no ho fem en temes laborals, legals o de salut ho solem fer amb els nostres estalvis. I ho dic pels qui ens truquen per telèfon a casa i també per la nostra pròpia empresa. Cal saber amb qui inverteixes, conèixer les dinàmiques del mercat i tenir un bon anàlisi de la gran quantitat d’informacions que ens arriben per totes bandes.

Puges sovint a La Garrotxa?

Tan sovint com puc. Ara, per Setmana Santa, hem estat amb els meus fills a la casa que els pares tenen a Oix, i sempre és motiu de gran felicitat. M’encanta la terra del meu pare i sempre aprofitem per fer diferents excursions per la comarca. Em té el cor robat!

Estàs separada i tens 2 fills, a punt d’arribar a l’adolescència, que viuen amb tu a Madrid. És dura aquesta situació?

És cert que no sempre pots estar amb els teus fills, però també t’haig de dir que les coses han canviat molt des de fa pocs anys. Jo, ara, a les 7 marxo de l’oficina perquè haig d’ajudar als meus fills amb els deures. Tinc una feina a l’empresa i una altra que és ser mare. I no és obstacle, si cal, a les 10 de la nit, tornar a estar connectada perquè la tecnologia t’ho permet. També t’haig de dir que el fet de no estar tot el temps amb els nostres fills fa que també siguin més responsables i s’han d’espavilar més. I sobretot, és important que les dones assumim que no som “superwomans”, que no podem arribar a tot i que tothom ha de col·laborar.

Tornar a l'inici