Tornar a l'inici

Article

Alsàcia, un viatge excepcional

El moment culinari d’Alsàcia no és recent. Dura des de fa molts anys i la qualitat que representa la gastronomia francesa s’enllaça aquí amb la quantitat, una tradició molt alemanya i centreeuropea d’emplenar el plat. I és que Alsàcia és una planura i la regió més petita de França, que fa frontera amb Alemanya i Suïssa. Amb una extensió de 200 km de llarg i 50 d’ample, és fàcil poder recórrer-la, sempre amb cotxe, amb la Selva Negra al nord i connectada cada pocs quilòmetres amb bellíssims pobles i petites ciutats que semblen trets d’un conte. O potser, millor dit, deuen ser els pobles d’Alsàcia els que van inspirar tants contes tradicionals europeus. I és que des de les muntanyes dels Vosges fins a les fèrtils planures amb fileres i fileres de cols, Alsàcia és una terra singular de pagesos i artesans del menjar, caçadors i recol·lectors, una terra on l’ecologisme s’ha basat des de sempre en els fermentats, la destil·leria, la conserva i els productes curats. És la terra del porc, on les parts d’aquest animal són la base per qualsevol recepta i sobretot pel plat nacional i per excel·lència alsacià, el choucroute garnie, un plat que presenten ple a vessar de xucrut (col fermentada en sal) cuinat amb oli d’oca, acompanyat amb una dotzena d’interpretacions de porc curat i fumat i maridat, sempre, amb un riesling alsacià. Cultura de vins i cultura gastronòmica, així és Alsàcia, la regió més petita de França. Com que queda a un costat del Rin, fent frontera amb Alemanya, Alsàcia ha passat d’un costat a un altre dels dos països al llarg de segles i segles. Una regió que va ser independent i que encara conserva l’alsacià, un idioma comú i ben viu als pobles de la ribera del Rin i que malgrat la seva semblança fonètica amb l’alemany, no hi té res a veure. I potser és per aquesta personalitat tan definida que la gastronomia de la regió, deixant de banda les cols i la xarcuteria, ofereix productes de nivell com la mel de flors, les conserves de fruita, el formatge munster, el foiegras i la tarte flambée subtilment fumada. I tot per acompanyar els seus singulars vins, en particular els espectaculars blancs (el raïm vermell mai no ha destacat especialment), que fa el costum de maridar el porc amb alguns dels seus blancs amb un toc àcid. Alsàcia és diferent fins i tot amb això.

RUTA DELS VINS D’ALSÀCIA

De fet, i sense cap mena de dubte, un dels millors plaers d’Alsàcia es troben a través dels seus 170 km de la Ruta dels Vins ubicats a peu dels Vosges i maridats amb poblets d’arquitectura de fusta, ciutats fortificades i cellers. I és justament a finals de la tardor quan aquesta regió realment desperta, quan les masses de turistes, alemanys sobretot, han desaparegut i la verema està a punt d’acabar. Tot un espectacle! Arribar a qualsevol poblet, poble o petita ciutat és sinònim d’arquitectura tradicional, d’entramats de fusta i de balconades recobertes de flors vermelles, segurament amb restes de muralles medievals, magnífics dominis senyorials i altives esglésies gòtiques, moltes protestants. Les tres denominacions d’origen de la regió, Alsace, Alsace Grand Cru i Cremant d’Alsace, s’elaboren amb set varietats de raïms, com el local sylvaner, els pinot blanc, pinot gris i pinot noir, el muscat i sobretot el riesling i el gewürztraminer, que són els que li han donat fama a tot el món. I són especialment aquestes dues últimes varietats les que utilitzen per elaborar els anomenats vendages tardives, és a dir, un raïm amb una verema més tardana i amb molta concentració de sucre que s’utilitza per elaborar alguns dels vins mítics de la regió, perfectes per acompanyar diferents plats de la regió. Entre setembre i finals d’octubre es realitza la verema i és el moment més màgic, la tardor, per realitzar un viatge a Alsàcia, on trobarem festes del vi i de la verema a diferents pobles i sempre Colmar, la bellíssima Colmar, serà la capital de la Ruta del Vi d’Alsàcia. 170 km que comencen a Thann, al sud de la regió, amb Mulhouse com a capital d’aquesta subregió; que continuen per Guebwiller, Colmar, Ribeauvillé, Sélestat, Bàrr, Obernai, Molsheim, Estrasburg, la capital de la regió, i acaben a Wissembourg. Són variades les activitats que diferents cellers proposen per introduir el visitant a la cultura dels vins alsacians, que sempre passarà per una visita als cellers i una degustació i venda dels seus vins més peculiars, la majoria difícils de trobar a botigues perquè són elaborats en petits dominis i amb una producció molt controlada i majoritàriament natural. Són en la seva gran majoria vigneron independant, que proposen per exemple ser veremador per un dia, on ensenyen els diferents tipus de raïm, com i quan tallar-lo i finalment fer el dinar amb la resta de treballadors al mig de les vinyes. Una activitat molt autèntica i que recomano per estar durant unes hores en contacte amb els propietaris i la resta de veremadors. A Gertwiller, el celler Burckel-Jung (www.burckel-jung.fr), una petita bodega familiar creada el 1802, organitza aquesta jornada els mesos de setembre i octubre coincidint amb la verema i permet un contacte directe amb els propietaris que transmeten la passió per la professió. Malgrat que els treballadors comencen molt d’hora, els visitants arriben a les 10 a les vinyes, en un paisatge espectacular, i s’acaba amb el dinar que fan diàriament al mig de les vinyes amb alguna especialitat casolana que prepara la mestressa. L’experiència és única i exclusiva.

POBLES AMB MOLT D’ENCANT

Cansaria el lector una enumeració dels pobles que es poden visitar. Tots tenen un gran encant i ens els trobarem al llarg de carreteres secundàries sense buscar-los. Però convé fer diferents parades, començant per Mulhouse, l’entrada sud d’Alsàcia. Aquesta ciutat és potser la més diferent de totes les que ens trobarem al llarg de la regió. El seu passat industrial en el món tèxtil i de l’automoció la va fer rica i és clau per visitar, sobretot per als amants de la història de l’automobilisme, la Cité de l’Automobile, on es poden veure més de 400 cotxes antics en un museu únic a tot el món. Però sense cap mena de dubte, la perla d’Alsàcia és Colmar, capital de la Ruta del Vi, sempre florida, sempre bella, amb infinitats de canals que la travessen i que s’ha guanyat el qualificatiu de la Venècia del nord. Passejar pels seus carrerons, sempre plens de turistes, és una meravella, amb una arquitectura de cases senyorials amb entramats de fusta i moltes botigues artesanals on mai no falten bodegues, formatgeries i carnisseries artesanals. Un autèntic must per tots els sentits. Bàrr, Andlau, la magnífica Obernai, Boersch o Rosheim seran els diferents pobles que ens aproparan a aquest meravellós món de pobles de conte i que sense buscar-los ens trobarem al llarg de la ruta. Tots amb restes medievals. Tots amb fantàstics entramats de fusta centreeuropeus. Tots amb esglésies altives i muralles defensives. El millor és deixar-se perdre, i sense cap itinerari previst, fer aturades al gust del viatger.

ESTRASBURG, LA CAPITAL

I al final, al nord, arribarem a la capital d’Alsàcia, a Estrasburg, que malgrat ser seu de diferents estaments de la Unió Europea, en cap cas es pot considerar una capital grisa i burocràtica. I és que l’encant dels pobles de la Ruta del Vi continua a la capital, on el centre històric està rodejat de canals de manera que es converteix en una illa dins la ciutat, l’anomenada Grand Ile, inscrita com a Patrimoni Mundial de la UNESCO per dos recursos que cal descobrir: la imponent catedral de Notre- Dame i el conjunt patrimonial del centre històric, únic i excepcional a Europa, unit a la resta de la capital pels 21 ponts. La catedral, finalitzada el 1439 i amb una alçària de 142 metres, va ser l’edifici més alt del cristianisme fins al segle XIX, i és visible des de molts punts de tota Alsàcia. Passejar pels seus carrerons plens de turistes i amb una activitat comercial frenètica és una delícia. Els diferents vaixells que fan recorreguts pel riu Ill de la Petite France mostren aspectes que no descobrírem caminant, amb una arquitectura urbana plena d’entramats de fusta i extraordinàriament acolorida amb centenars de flors als balcons. Terrasses plenes a vessar, xarcuteries i pastisseries amb especialitats locals com el pain d’épices; la botiga de la Mireille Oster elabora els millors de la ciutat.

HOTELS ON L’ART DE VIVRE PREN TOTA LA DIMENSIÓ

Són molts i variats els hotels amb gran encant, a pobles, ciutats o al mig dels dominis vitivinícoles. Però un dels més nous i impressionants el trobem a Bàrr, al mig de la Ruta del Vi d’Alsàcia. Davant de la plaça de l’Ajuntament un jove matrimoni ha restaurat una gran casa senyorial del segle XVI per instal·lar el meravellós 5 Terres Hotel & Spa. La restauració va anar a càrrec de l’empresa de construcció del propietari Jean-Daniel Seltz, i la decoració a càrrec de la seva esposa, Virginie Marco, i el resultat és espectacular. Calidesa, bon gust i exclusivitat en qualsevol de les 26 habitacions, i inclou un espectacular spa on es conserven les parets i les voltes originals de la casa. Inclou un bar per degustar més de 200 referències de vins, la gran majoria alsacians, i un magnífic restaurant comandat per Axelle Gillig i Mathias Stelter, dos joves xefs que fan gaudir amb propostes creatives de tradició alsaciana i sempre utilitzant productes frescos i de temporada. A l’estiu es pot menjar a la magnífica terrassa amb vistes a l’Hôtel de Ville i inclou una sala per a mítings d’empresa. L’hotel pertany a la prestigiosa cadena MGallery. Però és a la veïna població d’Ottrott on trobem un hotel, més modern. La característica d’aquest són justament les grans piscines climatitzades que hi ha a l’interior, una de les quals és exterior. L’Hostellerie des Châteaux és un hotel familiar, amb molt d’encant, amb un gran spa i un magnífic restaurant gastronòmic de la família Schaetzel. Sabine n’és la directora, i Ernest és el xef del restaurant. Productes locals, creatius, amb la base de la cuina tradicional alsaciana.

LA GASTRONOMIA, L’ALTRA POTA DE LA BELLESA ALSACIANA

Una regió que adora la seva gastronomia tradicional i on els establiments tenen una denominació amb un nom alsacià ha de tenir tots els elogis possibles. Parlem dels winstubs, restaurants tradicionals majoritàriament populars on podem degustar els grans plats de la tradició alsaciana i majoritàriament amb una excel·lent relació qualitat-preu. A Estrasburg la institució per excel·lència és el winstub S’Burjerstuewel, obert des de fa més de 140 anys i el més desitjat, conegut també com a Chez Yvonne. Taules de fusta, tradició i especialitats com ara el baeckeoffe (guisat de vedella, porc i xai amb patates i vi blanc) o el coq (pollastre) al riesling. També a la capital alsaciana una destinació que no pot passar desapercebuda pels amants dels formatges és La Cloche à Fromage, el restaurant amb més referències de formatges del món (en tenen més de 150 varietats) i on tots els plats estan elaborats amb la base de formatges. Bones fondues i raclets. En el terreny de cuina creativa cal esmentar el restaurant de l’Hostellerie des Châteaux a Ottrott, d’una banda, i La Table du 5 del 5 Terres Hotel & Spa, a la població de Bàrr, de l’altra, on els productes locals adquireixen la saviesa de la tradició passada pel sedàs de la creativitat. Grans destinacions! Finalment, a Mulhouse, el restaurant tradicional Zum Saüwadala ofereix plats amb un altíssim nivell a preus molt correctes, fruit de la tradició culinària alsaciana, com ara els magnífics ronyons al riesling o els peus de porc, els quals literalment borden. En definitiva és un luxe poder viatjar a qualsevol època de l’any a Alsàcia, però la tardor és especialment el mes per excel·lència d’aquesta regió. Una petita regió que es converteix màgicament en un gran viatge.

GUIA DE BUTXACA

Com arribar? La millor manera per arribar a Alsàcia és per via aèria. Barcelona té un enllaç diari amb l’aeroport internacional Basilea-Mulhouse amb la companyia Easy Jet (www.easyjet.com). Mulhouse se situa a l’inici de la Ruta del Vi d’Alsàcia i per tant representa una magnífica opció.

Com moure’s La millor manera de moure-s'hi és llogar un cotxe al mateix aeroport i descobrir els diferents pobles de la Ruta del Vi. Des de Mulhouse fins a Estrasburg (els dos extrems de la regió) hi ha 2 hores per autovia gratuïta..

On dormir? A la Ruta del Vi: • Hotel 5 Terres & Spa al poble de Bàrr, fantàstic, encantador i nou hotel al mig de la Ruta del Vi. Bon restaurant dins una casa senyorial totalment restaurada del segle XVI (www.5terres-hotel.fr). • Hostellerie des Châteaux, a Ottrott, amb un gran restaurant i tres grans piscines climatitzades a més d'un complet spa (www.hostellerie-chateaux.fr). A Estrasburg, el magnífic Cour de Corbeau, al centre històric de la capital alsaciana, és un oasi de pau en un edifici antic ple d'entramats (www.cour-corbeau.com).

Per a més informació:

- Estrasburg: www.otstrasbourg.fr - Mulhouse: www.tourisme-mulhouse.com

- Activitats per la Ruta del Vi d’Alsàcia: www.alsace-du-vin.com

- Sobre la regió d’Alsàcia: www.tourisme-alsace.com

Per informació d’interès turístic de França: www.france.fr i www.atout-france.fr

Tornar a l'inici